Nélküle nem megy

Számtalanszor hüledezve nézem, ahogy egy-egy vállalat, hatalmas bátorsággal olyan munkavédelmi rendszert alakít ki az építőipar területén működve, ami bizony nem hogy megfelelő védelemmel nem látja el a vállalatot és a munkavállalókat, de számtalan szarvashibával még meg is fejeli a történetet, és bizony sokszor elő is fordul, hogy egy esetleges ellenőrzés alkalmával a cég bírságot tudhat magáénak. Ettől mondjuk én sokkal nagyobb veszélyeket látok egy látszatot fenntartó, de valódi védelmet nem biztosító rendszerben, történetesen azt, hogy egy munkavállaló ne adja az ég súlyos sérülést szenved, vagy épp az életét áldozza, de a vezetőség a bírságok tekintetében sem szokott boldog lenni.

Munkavédelmi koordinátor nélkül pedig nem megy. Nem lehet egy olyan munkavédelmi rendszert kialakítani és fenntartani munkavédelmi koordinátor személye és segítsége nélkül, ami folyamatosan ellenőrzött, és szükség esetén korrigált, több szempontot akár egyszerre vizsgáló és minden munkafolyamatra és tevékenységre kiterjedő, valódi védelmet és biztonságot nyújtó. Egy-egy jegyzőkönyv nem fogja megoldani, hogy a cég teljes védelemben működjön, mint ahogyan azt sem, hogy probléma esetén – a munkavédelmi oktatásnak köszönhetően – mindenki tudja a feladatát, a helyét, és így gyors és hatékony segítséget tudjanak nyújtani vagy hívni a bajba jutott kollégához, vagy a meghibásodott képhez – minimalizálva így a kárt természetesen.

Szánjunk tehát kellő időt és energiát, forrást egy jó munkavédelmi csapat leszerződtetésére, akik a koordinátor segítségével egy folyamatos méréseken alapuló, rendszeres felülvizsgálattal alátámasztott, profi és valódi védelmet nyújtó munkavédelmi rendszert tud kialakítani számunkra, hogy biztonságban tudjuk a raktárakat, a működést és a munkavállalókat egyaránt. E nélkül ugyanis nem aludhatunk nyugodtan, mert minden másodpercben előfordulhat egy nem várt esemény, ami nem csak a munkát törheti ketté, de a szakadékba is döntheti az egész vállalkozást