A sikerek kulcsa

Napjainkban már minden valamire való főnök tudja, hogy egy vállalat számokban és adatokban való mérése nem elegendő a folyamatos és gyors sikerek elérésnek biztosításához. Ahhoz biztosan nem, hogy folyamatos és aktív növekedést tudjon biztosítani a cég számára. Rengetegszer szükséges, mondhatnám úgy is, hogy elengedhetetlen folyamatosan megkapargatni a felszínt és a dolgok mélyére tekinteni. Mérni és kezelni a stresszt, a munkahelyi légkört, az alkalmazottak munkakörülményeit és még sorolhatnám a számtalan további tényezőt. Nem válik a cégünk akkor sem alkalmatlanná a mindennapi munkára, ha ezekkel nem foglalkozunk, de koránt sem fogunk tudni töredék növekedési eredményeket sem elérni, mint ha ezt megtesszük. A működés folyni fog, a cég nem válik gazdaságtalanná, de nem is fog átütő sikereket elérni. Ebben az esetben pedig, megfelelő tartalékok nélkül elég egy nem várt esemény vagy probléma, és ha a szervezet nem tud elég gyorsan vagy elég hatékonyan reagálni, felbecsülhetetlen károkat szenvedhet. Ezeket pedig, minimális szintre lehetett volna csökkenteni, ha az azok a bizonyos láthatatlan tényezők is mérve és alakítva lettek volna a mindennapi működés tekintetében.

Véleményem szerint az egyik rendkívül hatékony és hatalmas sikereket és eredményeket nyújtó vállalati eszköz a coahing. Lehet szó akár egyéni vagy szervezet egészét érintő coahingról, mindkettő egyaránt segíti az alkalmazottak, vezetők számára a rendületlen fejlődést, a kompetenciáik szinten tartását és fejlesztését, az új tudásanyagok megtanulását. Persze nem feltétlenül mindig a szakmai tudás bővítésére van szükség. Minden olyan paramétert csiszol azonban egy jó coaching, amik a felszín alatt rejtőző tényezőket és azok feloldását kicsit közelebb hozzák miden dolgozóhoz, így segítik azok felismerését és feloldását egyaránt. például ilyen nagyon hatékony módszer a stresszkezelés feladatainak elsajátítása, illetve a feloldási technikák, gyakorlatok megismerése. Nem mindegy ugyanis, hogy egy-egy alkalmazott a vele szemben feltárulkozó problémákra vagy épp lehetőségekre hogyan, milyen módszerekkel, milyen motivációval és milyen hozzáállással reagál.

És stressz csak egy tényező a sok közül, mely összességében egy jól felépített, megtervezetett vállalati coachingon keresztül rendkívül gyors és eredményes fejlődést tud hozni egyes szervezetek szintjein, és azok összehangolt fejlesztésével céges szinten is. Hihetetlen értéket nyújt egy ilyen szolgáltatás a vállalat egésze számára, nem beszélve arról, hogy ez az hatás tartós, így hosszú távon segíti végig a vállalat életét a fejlődés útján.